T.B.M.M. de 07.11.2013 tarihinde kabul edilen 6502 sayılı TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 28 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun toplumun her kesimini ilgilendiren ve etkileyen hiçbir kesimin kayıtsız kalamayacağı bir konudur. Tüketicinin korunmasına yönelik kurallar ve uygulanmasındaki etkinlik bir toplumun çağdaşlık seviyesini gösteren unsurlardan bir tanesidir.
Ülkemizde uygulanan Tüketici Mevzuatı, tüketicinin ekonomik ve hukuki çıkarlarının korunmasına ilişkin düzenlemeleri içerirken aynı zamanda kaliteli mal ve hizmet üreten, müşteri memnuniyetini öne çıkaran üreticinin korunmasını, rekabetin artırılmasını sağlayarak yaşam standardımızın yükselmesine de yol açmaktadır.
Tarihimizde Şehzadeler şehri olarak yer alan Manisa ilimiz aynı zamanda bilinçli tüketici özelliğiyle KALİTE ŞEHRİ olarak anılacaktır.
Kanun kapsamında 1995 yılından 2013 yılı Aralık ayı sonuna kadar 19 yıllık sürede 22185 tüketici şikayeti yapılmıştır.
2013 yılında bankalarla ilgili şikayetlerde adeta patlama yaşanmıştır. Tüketici kredisi, konut kredisi kısaca tüketicinin taraf olduğu kredilerden masraf adı altında alınan ücretlerle ilgili şikayetler sonucunda 2013 yılında şikayet sayısı 4436 ya ulaşmıştır.
2012 yılında bankalarla ilgili şikayet sayısı 1071 iken 2013 yılında bankalarla ilgili şikayet sayısı 2853 olmuştur. 2012 ve
2013 yıllarında bankacılık dışında en çok şikayet artışının olduğu alan; yazılı, görsel, telefon ve elektronik ortamda veya diğer iletişim araçları kullanılarak ve tüketicilerle karşı karşıya gelinmeksizin yapılan ve malın veya hizmetin tüketiciye anında veya sonradan teslimi veya ifası kararlaştırılan sözleşmelere konu olan mesafeli satışlardan gelmektedir.
Tüketicilerin mağdur olmaması için ;
1-)Alışverişlerinizde mutlaka FİŞ ve FATURA alınız.
2-)Markasız ve tarihi geçmiş gıda ürünlerini satın almayınız.
3-)Alışverişe gittiğinizde malın üzerinde yada raflara iliştirilmiş etiket üzerindeki fiyat ile yazar kasa fiyatı arasında fark varsa sizin LEHİNİZE olan fiyat hangisi ise o fiyat üzerinden ÖDEME yapınız.
4-)Taksitli satışlarda sözleşme dışında ayrı olarak SENET düzenlenecekse her bir taksit için ayrı ayrı ve NAMA yazılı SENET imzalayın. Yaptığınız ödemeler için mutlaka MAKBUZ alınız.
5-)Kapıdan satışlarda satış yapan firma elemanlarından kapıdan satış YETKİ BELGESİ mutlaka sorulmalıdır. Sözleşme yapın ve bir nüshasını alın. Sözleşme tarihini kendi elinizle yazın.Malı teslim aldığınız tarihten itibaren 7 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden ürünü KABUL veya REDDETMEK hakkınız olduğunu unutmayınız.
6-)Mal veya hizmetin KREDİ kartıyla satın alındığı durumlarda Satıcı sizden KOMİSYON ve benzeri bir isim altında ilave ödeme yapmanızı isteyemez.
7-)Aldığınız ve şikayet konusu olan mal yada hizmetin değeri 1 Ocak 2014 den itibaren 1272,19 TL’nin altında ise sorunun çözümü için TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİNE başvurmanız zorunludur. Bu durumda hakem heyeti kararı bağlayıcıdır.
8-)Hakem heyetine yapılan başvurulardan herhangi bir ücret alınmaz.
Parolamız; KALİTELİ ÜRÜN, KALİTELİ HİZMET, BİLİNÇLİ TÜKETİCİ
13 Ocak 2014 Pazartesi 23:45
2013 YILI TÜKETİCİ İSTATİSTİKLERİ
1995 yılında yürürlüğe girmiş olan Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun 2003 yılında yapılan değişiklik ile Avrupa Birliğinin Tüketicinin Korunması ile ilgili mevzuata uyumlu hale getirilmiştir.